Salvador Dali – Een genie geïnspireerd door Barcelona

 

Salvador Dali Biografie
1904: Geboren in Figueres, 11 mei
1921:Moeder overleden aan borst kanker. begint te studeren aan de Academia
van San Francisco. Ontmoet Federico García Lorca, Luis Buñuel.
1926: Geschorst van de universiteit.
1929: Premiere “Un Chien Andalou” met Luis Buñuel en ontmoet Gala,
de vrouw van dichter Paul Eluard, en zij wordt Dali’s vrouw en muze.
1939: Wordt uit de Surrealist group gegooid
1942: premiere van de autobiografie, “The Secret Life of Salvador Dali”
1945: Begint met religieuze thema´s in zijn werk.
1949: Komt terug in Europa met Gala
1971: Opening van het Dali Museum in Cleveland.
Collectie is verhuisd naar het Dali Museum, St. Petersburg, Florida, in 1982
1974: Dali Theater en Museum in Figueres geopend
1982: Gala overleden. Dali is kapot
1989: Salvador Dali overleden, 23 januari.  Begraven in FigueresCollectie is verhuisd naar het Dali Museum, St. Petersburg, Florida, in 1982
1974: Dali Theater en Museum in Figueres geopend
1982: Gala overleden. Dali is kapot
1989: Salvador Dali overleden, 23 januari.  Begraven in Figueres

De banden tussen Salvador Dali en de stad Barcelona blijven, voor een groot deel, onontgonnen. De impact van de stad op Picasso en Miró, om er maar twee te noemen, zijn goed gedocumenteerd, maar het effect van de Catalaanse hoofdstad op de jonge Dali wordt vaak genegeerd. Zoals we zullen zien, zijn er een paar redenen voor deze relatieve verwaarlozing, en deze de neiging om het feit te verwaarlozen dat Barcelona meer van een effect op Dali’s artistieke ontwikkeling dan sommigen ons willen doen geloven.

Dali wordt vaak geassocieerd met de Catalaanse stad Figueres, en terecht. Immers, dit is waar hij is geboren en deze plek koos hij voor de opening van de Dali Theater en Museum in 1974. Echter, tijdens zijn formatieve jaren zou Dali tijd doorbrengen in de meer intellectueel stimulerende sfeer van Barcelona op het moment dat hij zich verstikt voelde door Figueres. Hij zou het Ateneu Barcelona of het Liceu Opera House bezoeken, om toe te geven aan zijn verlangen voor cultuur en creativiteit. Barcelona was ook het toneel van veel van Dali’s vroege kunst tentoonstellingen, die voornamelijk werden aangehouden in de Dalmau galerij.

In feite was zijn eerste show ooit hier gehost, en werd enthousiast ontvangen door Picasso. De galerie (die alleen de tweede kubistische tentoonstelling buiten Parijs hoste), is nog open tot op de dag van vandaag en blijft tentoonstellingen hoste door Avant-Garde kunstenaars. Ondanks alles hield de relatie tussen Dali en Dalmau geen stand, en de Catalanes contrair zou later zijn werk zien verbannen uit de galerie te wijten aan zijn “provocerende” inhoud van zijn schilderij “Dialogue on the Beach”, er werd gezegd dat het overdreven erotische beelden zou bevatten.

Dali museum portret van Gala door Dali

Het belangrijkst van allemaal, zou de architectuur van Antoni Gaudí zijn, als een bron van inspiratie voor de vruchtbare verbeelding van jonge Salvador Dali. Het is gemakkelijk te zien waarom gebouwen, zoals Casa Batlló een dergelijke inspiratie voor Dali geweest zouden zijn, gezien het feit dat decoratie centraal staat in de structuur van de architectuur, in plaats van dat het een bijzaak is. Deze gebouwen, samen met Parc Güell, leveren een werkend voorbeeld van hoe de verbeelding wezenlijk vertegenwoordigd kon zijn.

Dali’s vroege betrokkenheid bij de Avant-Garde surrealistische beweging in Parijs, onder leiding van de charismatische Andre Breton (die Dalí ontmoette in 1929), zou leiden tot een vruchtbare periode van activiteit. Dali zelf schreef dat “Alles wat tegenstrijdig is, het leven schept”, en dit was geheel parallel met de gevoelens van de surrealisten.

Gevoed door het onderzoek gedaan door de psychoanalyticus Sigmund Freud (met wie Dalí ook een ontmoeting had in Londen), probeerde de surrealisten de onbewuste geest te verkennen, en met name de betekenis van dromen. Zij zouden deze bevindingen dan gebruiken om in hun werk een nieuw soort “surreeëls” te verwerken. De impact van deze theorieën kan worden gezien in veel van de beste (en bekendste) werken van Dalí’s, zoals “De Volharding der Herinnering“.

Deze relatie zou echter niet duren. Dali’s ambivalente reactie bij de opkomst van het fascisme was een stap te ver, zelfs voor de onconventionele surrealisten, en zijn schilderij “Het raadsel van Hitler” was de laatste druppel. Dali werd verdreven uit de groep, en zijn vroegere metgezellen waren verder ontzet over zijn latere commercialisering en bekering tot het katholicisme in de jaren ‘40.

Dali’s erfenis

Ondanks de controverse rond zijn politiek, bieden Dali’s vormen nog steeds volop vreugde en verwondering voor zijn grote schare fans. Hij heeft nooit gezocht om een politieke kunstenaar te zijn, en de impact van zijn vroege werk is nog steeds aanwezig in de moderne cultuur. Zie bijvoorbeeld de opname van “De Volharding der Herinnering” in de film “Looney Tunes: Back in Action” uit 2003, waarin Bugs Bunny en Daffy Duck achtervolgd worden door het schilderij van Elmer Fudd. Weinig motieven in de kunst zijn zo herkenbaar als Dali’s smeltende klokken, en het is het bewijs van zijn nalatenschap dat zijn werk als geschikt werd gezien voor opname in een tekenfilm, 72 jaar nadat het schilderij werd voltooid.

Entree Dali tentoonstelling in het Real Círculo Artístico Dali beeldwerk

In Barcelona is er een interessante Dali tentoonstelling in het Real Círculo Artístico, die zeker een bezoek waard is als je in de stad bent. In eerste instantie lijkt € 10 een beetje prijzig, want de tentoonstelling blijkt uit slechts een paar kleine kamers te bestaan. Het gebouw is echter bedrieglijk groot en er zijn tal van schilderijen, sculpturen en foto’s te zien. De Fundació Fran Daurel heeft ook een aantal Dali schilderijen, naast stukken van Picasso en Miró.

Het is dus duidelijk dat Salvador Dali invloed blijft uitoefenen op de kunstscène in de Catalaanse hoofdstad. Hoewel hij misschien niet zo nauw zal worden gekoppeld aan Barcelona als een aantal andere gerenommeerde kunstenaars, is het de moeite waard om te bedenken dat hij zijn carrière begon in de stad en een bezoek aan Barcelona kan een rijke beloning opleveren voor de liefhebbers van Dali.

Interessante Feiten over Salvador Dalí

– Dali ontwierp het Chupa Chups logo

– Hij werkte samen met Walt Disney voor een project getiteld “Destino” (Destiny), een korte film die uiteindelijk werd uitgebracht in 2003, 14 jaar na de dood van Dali.

– Salvador Dali’s broer overleed 9 maanden voordat de kunstenaar werd geboren. Zijn ouders behandelde hem als de reïncarnatie van hun overleden zoon, en jonge Salvador werd zich hiervan bewust. Hij droeg zelfs de kleren van zijn broer als kind. Dit zou een van de vele factoren zijn die bij zouden dragen aan de veelheid van perspectieven in de Daliniaanse werken.

– Dali en zijn vrouw, Gala, nam deel aan een deftig New Yorks feest, verkleed als de Lindbergh baby en zijn ontvoerder. De daaropvolgende tumult was zodanig dat Dali zich verontschuldigde; een geheel ongebruikelijk vertoon van berouw voor zijn excentrieke gedrag.

– Dali ontwierp de droom-scènes in de Hitchcock-film “Spellbound“.

– Bij hun terugkeer naar Barcelona uit de Verenigde Staten in 1948, reden Dali en zijn vrouw terug naar de stad in de Cadillac ze hadden gekocht in de Verenigde Staten.

– Het zien van de toenemende commerciële aard van het werk van Dalí, bedacht Andre Breton het anagram “Avida Dollars” (Greedy voor Dollars) om de Catalaanse schilder te beschrijven.

– Hij werd van de universiteit gestuurd na het beweren dat hij een genie was en omdat hij verklaarde dat niemand bij de instelling geschikt was om hem een examen af te nemen.

Dali Tentoonstelling in het Real Círculo Artístico

Locatie: Calle Vilalba dels Arcs 5
Telefoon: 933 181 774
Metro: Catalunya image imageJaume 1image

Map


View Larger Map

Fundació Fran Laurel
Locatie: Poble Espanyol de Barcelona. (Montjuïc)
Avinguda Marqués de Comillas

Openingstijden:

1 November tot 28 Februari

  • Open van 10:30 tot 18:00
  • Toegang tot 17:15

1 Maart tot 30 Juni

  • Open van 09:30 tot 18:00
  • Toegang tot 17:15

1 Juli tot 30 September

  • Open van 09:00 tot 20:00
  • Toegang tot 19:15

1 Oktober tot 30 Oktober

  • Open van 09:30 tot 18:00
  • Toegang tot 17:15

Rondleidingen beschikbaar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here